Psychodynamische Praktijk ArendsenHet Pad©

Het Pad©

Ruim 20 jaar geleden, een heldere en koude nacht aan het kampvuur voor onze tenten op een bergtop in de Rocky Mountains, met mijn Heidi aan mijn zijde, introduceerde Heidi’s nichtje Kirsten mij tot een “spel”, dat zij “het pad” had genoemd. Het was een eenvoudige visualisatieoefening, zoals je er 13 in een dozijn hebt, maar het effect op mij en de beelden, die het mij gaf en de mogelijkheid die het me bood om op andere wijze te kijken naar de werkelijkheid, heeft me vanaf dat moment uiterst geïntrigeerd.

Ik kan me nog goed mijn eigen pad visualiseren, de symbolen zien, de herinnering terughalen van beelden, geluid, emotie en geuren. Het was een boeiende en spirituele ervaring, die ik sindsdien velen (vrienden, familie, collega’s, cliënten en studenten) heb mogen laten ervaren met toestemming van en waarvoor diepe dank naar Kirsten.

Sinds die tijd op die bergtop ben ik dit model van visualiseren gaan uitbreiden met de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan van symboliek (met name van Carl Jung, de Bijbel en native Americans), regressie (Ten Dam, Olgers), NLP (Bandler, Erickson) en Innerlijk Kindwerk (Taylor, Huhn) in combinatie met eigen elementen van doel van het leven (waarom ben ik hier op aarde), geloof en visie. Elke keer, dat ik Het Pad toepaste, veranderde en verbeterde de vorm, en werd het langzaam een therapeutische en inzichtgevende werkvorm, die ik vaak integreer in mijn psychodynamische aanpak.

Zoals in een visualisatie werk ik met mentale beelden, maar niet zozeer gericht om kracht te ervaren of dromen te realiseren, zoals dit in vele stromingen wordt toegepast. De wijze, waarop ik het toepas, is persoonsafhankelijk, gericht om het verkrijgen van inzicht van onderliggende problematiek, het onderbewuste een kans te geven om te spreken (het spreekt vaak tot ons in symbolen) en de beelden direct als springplank te gebruiken voor verdiepende technieken, zoals regressie, delenwerk of innerlijk kindwerk.

Momenteel is Het Pad© een stabiele werkvorm, die bewezen heeft effectief te zijn.