Psychodynamische Praktijk Arendsen



Vragen

  • Wat is Psychodynamische Therapie?

    Psychodynamische therapie onderscheid zich van de reguliere psychotherapie als volgt en laat ik dat eerst verklaren vanuit de term “Psychodynamica”.
    Psyche staat voor ziel of leven. Dynamica staat voor het in beweging brengen en energie geven aan jouw proces of ontwikkeling. Naast jouw mogelijke emotionele en mentale behoeften omvat mijn psychodynamische aanpak dan ook jouw lichamelijke, spirituele en sociale behoeften.
    Waarin een moderne psychodynamische aanpak zich onderscheidt van een meer reguliere aanpak, is dat er gewerkt wordt met de kern van de problematiek; daar waar het allemaal wérkelijk om gaat.
    Onder jouw vraag, klacht of problematiek ligt mogelijk namelijk een wereld van verlangens, belemmerende overtuigingen, trauma’s of angsten. Wij worden als mens vooral beperkt door schuld of schaamte uit het verleden of angst voor de toekomst. Herkenbaar?
    Wij mensen zijn niet altijd in balans in ons zelfbeeld, verlangens en emoties. Dat kan een ondoorzichtige wirwar van klachten opleveren, waar we soms zelf niet meer uitkomen. Denk aan depressiviteit, burn-out verschijnselen, neerslachtigheid, (faal)angst, vermoeidheid, slecht slapen, nachtmerries, extreme stress ervaren, overgeprikkeld zijn, concentratieproblemen hebben of zelfs fysieke pijn ervaren, waarvoor geen duidelijke fysieke oorzaak aan te wijzen is. Enzovoort.
    In de Psychodynamica wordt ervan uitgegaan dat wij ons laten leiden door bewuste, maar vooral ook onbewuste drijfveren. Deze hebben direct effect op hoe we denken, wat we emotioneel ervaren en hoe we ons vervolgens gedragen.
    De psychodynamische aanpak is gericht op het verkrijgen van inzicht in deze drijfveren. Dat kan door het ervaren van de intensiteit van de betrokken herinneringen en emoties (bijvoorbeeld via technieken als regressie of innerlijk kindwerk) of door ervaren van diepe opluchting door het zien van hoe de relatie met ouders nu werkelijk in elkaar steekt (bij een familieopstelling) of door via delenwerk, lichaamswerk en ademhalingstechnieken. Deze inzichten zijn voor de meeste mensen al voldoende om een blijvende persoonlijke ontwikkeling en verbetering tot stand te brengen.

  • Wat is de wachttijd voor therapie?

    De wachttijd voor therapie is momenteel 2-3 weken.
    Ik heb praktijk op woensdag, vrijdag, zondag. In een beperkt aantal gevallen werk is desgewenst ook op doordeweekse avonden (niet op vrijdagavond).

  • Wat is het adres van Psychodynamische Praktijk Arendsen?

    Ik heb geen praktijk aan huis. Qua adres voor praktijkvoering zijn er de volgende opties:

    • Digitaal. In geval van trainingen of begeleiding van studenten of cliënten, die ver van mij vandaan wonen, werk ik desgewenst digitaal via Zoom of Teams.
    • Op locatie bij cliënt of student: Ik werk vaak óf bij de cliënt aan huis, wanneer dat mogelijk is.
    • In het Coachhuis het dichtst bij de cliënt.
    • Mijn praktijkruimte binnen Sansoma, Doorn.