Psychodynamische Praktijk ArendsenWorkshop “Voice Dialogue”

Workshop “Voice Dialogue”

Alhoewel ik in de beschrijving van het onderdeel sessies heb aangegeven niet te werken met een vaste aanpak, heb ik wel een specifieke werkvorm voor mensen, die vastlopen met die vervelende “stemmetjes in hun hoofd”. Dit gaat vooral over de stemmetjes als “doe maar normaal” of “ja kan het toch niet, zie je nou wel” of “dat wordt nooit wat met jou”. Vaak komen die stemmetjes nadat ze door iets specifieks worden “getriggerd”. En van nature identificeren we onszelf met dat vervelende stemmetje.

Voor wie?

 • Je hebt de opleiding voor professionele (kinder)coach gevolgd bij de Academie voor Psychodynamica
  (of vergelijkbare coachopleiding met een holistische kijk)
 • Je herkent de verschillende “stemmetjes” in je hoofd als delen van jezelf
 • Je bent bereid en in staat om zelfonderzoek te doen
 • Jouw missie is mensen te begeleiden naar zelfacceptatie en een ruimer bewustzijn

Voice Dialogue

De ontwikkelaars van Voice Dialogue (VD) zijn de psychologen Hal en Sidra Stone. Zij beschouwen de persoonlijkheid van de mens als een systeem van subpersonen (of kanten van iemand), de zogenaamde “ikken”. Elke subpersoon blijkt over een eigen wil, gedachten en gevoelens, en een eigen stem te beschikken. De innerlijke Criticus heeft een hele andere taal, gevoelens, houding en wensen dan bijvoorbeeld een Innerlijk Kind.

Door onze coachees hiervan bewust te maken (“gewaar” worden) leren zij om meer in vrijheid en balans met hun innerlijke delen om te gaan. VD is namelijk een openleggende techniek (zoals een opstelling) gericht op bewustwording en gaat ervan uit dat er transformatie of persoonlijke groei ontstaat als je je bewust wordt van je verschillende ikken en de bijbehorende kwetsbaarheden. Dit proces van toenemend zelfbewustzijn noemen we binnen VD het Bewust Ego Proces.

VD is gericht op zelfinzicht. Het richt zich niet op wat er “mis” is, maar op “wat is”. Het gaat in de basis niet om het veranderen van de “ikken”. Ze blijven wie ze zijn en ze houden hun rol. Het is de taak van ons als begeleider om hen te leren kennen, te luisteren naar wat ze te zeggen hebben, waar ze bang voor zijn en waar ze goed in zijn.

Inhoud workshop

VD is daarmee een werkvorm die uitermate geschikt is voor coaches. En in een tweedaagse workshop leer ik jou de basis van VD, want als je het hebt gezien en geoefend is het daarna vooral doen. En het is een ontzettend leuke techniek voor zowel jou als begeleider als voor jouw coachees. Je zult hiermee een verschil kunnen maken.

De workshop bestaat uit een klein beetje theorie, verder korte demo’s en oefeningen in twee- of drietallen.

Een voorwaarde voor het meedoen is wel dat je minimaal de eerste twee hoofdstukken hebt gelezen van het boek “Coachen met Voice Dialogue” van Judith Budde en Karin Brugman.

Wat ik je leer:

 • Hoe herken je een deel en hoe praat je met een deel;
 • Hoe plaats ik dat deel in de ruimte;
 • Wat doe je als er een ander deel ’tussendoor’ komt;
 • Wat doe je als het gekwetste innerlijke kind zich laat zien;
 • Hoe ga je om met pijn, walging, verdriet, angst, waardoor een deel niet kan praten;
 • Hoe kun je VD combineren met andere technieken (zoals systemisch werken, kern uitvragen, provocerend coachen, innerlijk kind werk, e.d.);
 • Hoe werk je met het zielsverlangen, herkennen van lichaamstaal, het aandienen van een groot deel (archetype) of niet-eigen energie, e.a..

Plaats, tijd en kosten

Ik heb dit najaar 2 tweedaagse workshops gepland, te weten:

 • Donderdag 19 oktober en donderdag 2 november 2023
 • Vrijdag 27 oktober en vrijdag 10 november 2023

De locatie is Coachhuis Amersfoort (Arnhemseweg 6). We starten om 10 uur en eindigen om uiterlijk 17 uur.

De prijs is € 185 voor de tweedaagse en is inclusief lunch (broodjes en soep), koffie, thee, e.d. Mochten er dieetwensen zijn: laat het me weten.

Er wordt een reader van tevoren opgestuurd en achteraf een bewijs van deelname. Dit is echter geen gecertificeerde opleiding.

Het bedrag dient 2 weken voor aanvang (i.v.m. planning ruimte en lunch) te zijn overgemaakt.

Meer informatie?

De werkvorm leer ik zowel aan coaches én ik coach en begeleid cliënten en studenten hierin.

Mocht je belangstelling hebben deze aanpak te leren door dit te ondergaan in een individuele sessie of een workshop met een eigen (intervisie of coach)groep, neem dan contact met me op voor maatwerk.

Ik help je steeds meer gewaar te worden van deze stemmetjes en jou aanknopingspunten te geven om jezelf in controle te zetten. Het werkt. Gegarandeerd.

De werkvorm leer ik ook aan coaches en therapeuten en is in het proces van geaccrediteerd te worden. Mocht je belangstelling hebben deze aanpak te leren door dit te ondergaan in een persoonlijke sessie of in een workshop, neem dan contact met me op.